Szybkie leczo

Leczo tradycyjnie jest to węgierska potrawa, a nie będzie przesadą powiedzieć potrawa narodowa. Cała Europa Środkowa zachwyca się jej smakiem, a w Polsce jest ulubioną formą duszonej papryki. Jest to rodzaj warzywnego ragoût (ragu), które dość często gości na polskich stołach. Według większości publikowanych przepisów na Węgrzech, najczęściej przyrządzanym leczo jest wersja zawierająca jedną część cebuli, dwie części dojrzałych pomidorów i cztery części chrupiącego zielonego pieprzu o białym miąższu. Jednak tak zwane „naturalne leczo” zawiera tylko paprykę i pomidory. Klasyczną wersję leczo najlepiej przyprawiać suszoną papryką słodką i ostrą.

Czasami jednak można zdecydować się na równie smaczną wariację tego dania czyli szybkie leczo, które można przyrządzić w zaledwie kilka minut (w zależności od tego jak szybko się kroi). W celu przyspieszenia całego przepisu zamiast świeżych pomidorów użyłem przecieru pomidorowego. Dobrze jest spróbować potrawy po zagotowaniu przecieru. Ma on czasami kwaśny smak, który można poprawić dodając cukru.

Wybór papryki

Do przygotowania będzie potrzebna papryka. Najlepsza papryka jest pod koniec sezonu letniego w sierpniu. Przy wyborze papryki należy kierować się ilością wybrzuszeń na dole. Jeżeli ma 4 wybrzuszenia jest to papryka żeńska, która idealnie będzie nadawać się do szybkiego leczo – mimo że jest to papryka bardziej sałatkowa i kanapkowa ze względu na swoją słodycz. W tym wypadku czas duszenia nie będzie aż tak długi, więc można zdecydować się na taki krok.

Paprykę czerwoną, używaną w przepisie, można zastąpić 3 różnymi kolorami. Trzeba przy tym pamiętać, że zielona papryka jest bardziej gorzka w smaku, żółta jest w smaku neutralna i świeża. Czerwona z kolei – dzięki dużej zawartości beta-karotenu – potrafi być naprawdę słodka na czym najbardziej zależy nam w szybkim przepisie. Polecam spróbować różnych wariantów, jednak osobiście polecam same czerwone.

Żeby zrobić szybkie leczo potrzebna jest również kiełbasa. Do tego przepisu najbardziej nadaje się kiełbasa dobrze przyprawiona, mało tłusta.

Szybkie leczo
Szybkie leczo

Szybkie leczo

Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut

Składniki

  • olej 2 łyżki

  • cebula 3 małe sztuki

  • papryka czerwona 3 sztuki

  • cukinia 1/2 sztuki

  • przecier pomidorowy 350 ml

  • papryka suszona ostra 1 łyżeczka

  • papryka suszona słodka 2 łyżeczki

  • sól 2 łyżeczki

  • cukier 1 łyżeczka

  • pieprz 1 łyżeczka

  • kiełbasa 300g

Sposób przyrządzenia

  • Wlać olej do średniej wielkości garnka i rozgrzać.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć 3 minuty.
  • Cukinię i Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do usmażonej cebuli.
  • Dodać sól, paprykę suszoną i cukier.
  • Po 5 minutach wlać przecier pomidorowy.
  • Dodać pieprz i dusić przez około 20 minut
  • Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do zagotowanego ragoût. Podgrzać przez 5 minut.

NOTATKI

  • Zamiast papryki ostrej w proszku można użyć 0,5 łyżeczki pasty gochujang – oprócz ostrości doda dodatkowego smaku papryki
  • Paprykę czerwoną można zastąpić 3 kolorami papryk. Ważne jednak żeby wśród nich pojawiła się czerwona.

Moje ulubione leczo podawane jest z chlebem, albo z zacierką. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie żeby podawać je z dowolną kaszą, makaronem, ziemniakami lub ryżem.